čtvrtek 9. června 2011

Projekt Learning Resource Metadata Initiative (LRMI)

 Sdružení CreativeCommons společně s americkou Asociací vzdělávacích nakladatelství (AEP - Association of Educational Publishers) oznámilo zahájení projektu Learning Resource Metadata Initiative (LRMI), jehož cílem je zlepšení vyhledávání na webu, které je zaměřené na vzdělávání a to prostřednictvím společného rámce pro označování /tagging/ a organizování vzdělávacích zdrojů. Tento společný rámec pro výukové zdroje bude pracovat pomocí schema.org, rámce pro metadata  na webu, který zavádí v poslední době společně Google, Bing, a Yahoo!.Projekt bude dále pracovat s ostatními technologiemi využivajícími metadata a umožní tak využívat množství dalších aplikací.

Velký příslib otevřených výukových zdrojů (OER -Open Education Resources), tedy poskytování přístupu k vysoce kvalitním učebním materiálům, je omezen možností vyhledání těchto zdrojů na webu a obtížností jejich cílení na potřeby konkrétních studujících. Vytvoření společného schématu využívající metadata zrychlí pohyb směrem k personalizovanému učení u vydavatelů, poskytovatelů obsahu a učících se a pomůže tak uvolnit obrovský potenciál otevřených výukových zdrojů a on-line vzdělávání.

Z Tiskové zprávy AEP:

"Jedná se o zlomový projekt pro náše odvětví. Projekt bude přínosem jak pro uživatele tak i pro poskytovatele obsahu, protože zlepšení možností vyhledávání rozšíří trh," řekla Charlene Gaynor, CEO společnosti AEP. "Být součástí tohoto procesu umožňuje vydavatelům řešit problémy týkající se kvality a udržitelnosti, jako dimenzí vzdělávacího obsahu.”

Sdružení Creative Commons spolupracuje na projektu LRMI s Asociací vzdělávacích nakladatelství, mezi které patří vydavatelé jako Houghton Mifflin Harcourt, McGraw-Hill Education, Scholastic, Inc. a  Pearson. Kromě Creative Commons podporují také tento projekt další Otevřené vzdělávací organizace, včetně Institute for the Study of Knowledge Management in Education (ISMKE), Curriki.org, BetterLesson.org a Monterey Institute for Technology (MITE).

Chcete-li se dozvědět více o  dopadu projektu LRMI, roli Creative Commons v tomto projektu a co to vše znamená pro otevřené výukové zdroje, poskytovatele on-line vzdělávání či o grantu amerického Ministerstva práce va výši 2 miliard dolarů v TAACCCT programu nebo o dalších vydavatelích, platformách a technologiích užívajících licence CC, přečtěte si prosím FAQ k projektu LRMI (pouze v angličtině).

 
Do aktuálního dění se můžete zapojit na http://creativecommons.org/tag/lrmi pomocí tagu # lrmi v sociálních médiích. Pokud se chcete zapojit, můžete se připojit k seznamu LRMI na http://groups.google.com/group/lrmi 

překlad a úpravy ZM, originální článek najdete na blogu CC






Žádné komentáře:

Okomentovat