pondělí 12. září 2011

Zapojte se do tvorby Pokynů pro OER ve vysokém školství!



UNESCO žádá o připomínky k materiálu: OER -Pokyny pro vysoké školství .

Tato iniciativa na poli Otevřených vzdělávacích zdrojů (OER, z anglického Open Educational Resources) je pokračováním COL-UNESCO iniciativy: Taking OER Beyond the OER Community: Policy and Capacity. V rámci UNESCO byl vytvořen návrh Pokynů pro OER ve vysokoškolském vzdělávání. Tyto pokyny vznikli v návaznosti na doporučení vzešlá z Policy Fora věnovaného OER a uskutečněného v UNESCO v Paříži 1. prosince 2010.

Tyto návrhy mají pomoci klíčovým zainteresovaným stranám (vlády, vysokoškolské instituce, pedagogickým pracovníkům, studentským organizacím, orgánům zajištujícím kvalitu / akreditačním orgánům a institucím zajištujícím uznávání), k posouzení důsledků OER pro jejich budoucí politiky a akce. Inspirací pro vznik byly Guidelines on Quality Provision in Cross-Border Higher Educationm z roku 2005, kdy byli publikovány UNESCO a OECD.

OER - Pokyny pro vysoké školství byly vyvinuty na základě širokého konzultačního procesu v rámci UNESCO a nyní chtějí postoupit o krok dále v konzultacích díky připomínkování návrhu zásad Pokynů. V rámci aktivit na zapojení širší veřejnosti do tohoto procesu organizují on-line fórum, které se uskuteční ve dnech 19. - 23. září 2011. Další informace budou zveřejněny na těchto stránkách brzy.

Současnou verzi dokumentů si můžete stáhnout zde a svůj svůj komentář k Pokynům odešlete Trudi van Wyk (tvanwyk@col.org) a / nebo Zeynep Varoglu (z.varoglu @ unesco.org) nejpozději do 21. září 2011.

pátek 9. září 2011

Webinář věnovaný Learning Resource Metadata Initiative

O projektu Learning Resource Metadata Initiative jsme psali již dříve. Jeho cílem je zlepšení vyhledávání zaměřeného na vzdělávání a to prostřednictvím společného rámce pro označování /tagging/ a organizování vzdělávacích zdrojů.



The Association of Educational Publishers (AEP) a Creative Commons nyní připravili webinář:


"Připojte se k AEP Creative a Commons a dozvíte se o tvorbě společného slovníku pro popis výukových materiálů.  Webinář se bude zázemí  Learning Resource Metadata Initiative, role zúčastněných organizací, a cílům této významné iniciativy. Díky tomu, že je vytvořen  rámec a následně byl přijat vydavateli a producenty obsahu, před námi leží mnoho příležitostí. Ptejte se, vyjadřujte své obavy, a pomožte nám posunout dialog o krok dál.  Learning Resource Metadata Initiative bude mít značný dopad na způsob, jakým budou pedagogové vyhledávat a využívat on-line výukové materiály.

Webinář  bude probíhat v anglickém jazyce.

Webinář bude probíhat v pátek 23. září 2011 a to od 2:00-3:00h východoamerické času, tj. od 20.00 - 21.00 času středoevropského.